Samtale om mat og helse……
Og i den sammenheng vet jo de fleste som “kjenner” meg at jeg inntar dagens middagsmåltid hos “nabo’n” og dit bruker også mine to GarasjeVerandaSamboere og følge meg ihåp om at det vanker en aldri så liten matbeta på dem også……
Gularsj har forøvrig lagt sin elsk på noe helt annet enn mat der i middagshula, noe varmt og godt………

Blog Image

I dag har jeg hatt en “samtale” med en ukjent venn på vg-blogg
og jeg tar meg den frihet å gjenngi samtalen vår her med link til
selv bloggen det hele kommer fra:

Hovedbloggen-> NÅR MAT GJØR DEG SYK !

Dette innleggets samtaleårsak-> http://www.vgb.no/24022/perma/257122

#5 Kommentar fra Catalyzator :
Det er veldig viktige momenter du tar opp her ja 🙂
På den annen side er det ikke alltid like “enkelt” å få endret kostholdet desverre…. Jeg er selv avhengig av hjelp vedrørende kostholdet å har desverre lite mulighet til å velge bort det som kanske ikke er fullt så bra for kroppen….. det blir et valg mellom to onder på en måte…. Jeg tror desverre at mange som er syke har det slik og det er jo trist fordi livskvaliteten blir ytterligere forringet på grunn av et dårlig kosthold.
Skrevet 25. oktober 2007, klokken 12.05

#6 Kommentar fra Catalyzator
PS/….. Jeg stillte en gang spørsmålet direkte til kommunens matombringings-system om hva de foreksempel gjorde dersom de leverer mat til en diabetiker ? (brukte det som eksempel da det trossalt er ganske vanlig) Svaret de gav meg var: Slikt kan vi ikke ta hensyn til!
Skrevet 25. oktober 2007, klokken 12.07

Svar fra Anonym
Det du skriver her er ganske alvorlig Catalyzator!
Skriv et leserinnlegg i dagspressen om det der da vel?
Helse- og sosialdepartementet har mye fokus på etablert kostholdskunnskap og sykdom i dag, om ikke nødvendigvis på akkurat melk/glutenintoleranse (selv om det er små drypp også om dette). Og matombringings-systemet bør jo være blant de mest orienterte/fokuserte på spesielle behov siden de er i nærkontakt med de med nettopp disse behovene… tenker jeg..
Lykke til..
Skrevet 25. oktober 2007, klokken 12.21

#7 Kommentar fra Catalyzator
Alvorlig er det ja…. men ikke lett å sloss mot når innsatsen er ens eget liv på en måte…. Mitt alternativ er nå foreløpig, så lenge jeg klarer å følge det opp (innfinne meg ved middagsbordet), å spise et daglig måltid hos en “nabo” (ikke noe spesialtilpasset men blir mett iallfall) og i mine bedre perioder et måltid på kveldstid for egen “maskin” om jeg har vært i form nok til innkjøp av noe enkelt å varme opp som frister til inntak….. Matlysten er jo også et sviktende moment ofte når man er kronisk deffekt og da vil jo uansett å lage til “perfekt” og sunn kost bli et uoverkommelig projekt…. Kampen om rettigheter i helsetjenesten har jeg gitt opp…… det koster for mye av gjennværende helse å klare å “krige” med disse….
Skrevet 25. oktober 2007, klokken 12.38

Svar fra Anonym
Du har M.E. du..?!
Det er mye som tyder på at mange med M.E. også har nedsatt evne til å bryte ned disse proteinene (nedsatt aktivitet i enkelte essensielle enzymer involver i både proteinspalting og immunsystemet, feks DPP IV).
Det betyr at for dere kan det være svært hensiktsmessig å endre kosten en periode for å se om tåkefølelse i hjernen, støysensitivitet, søvnproblemer, trøtthet osv kan komme av økt peptidpåvirkning i hjernen fra nettopp unedbrudte melke- og glutenpeptider!
Det er ikke dermed sagt at M.E.-syke blir friske på dette kostholdet, men det forhindrer at immunsystemet blir ytterligere forstyrret..
Jeg skjønner godt du ikke har krefter til å kjempe mot “systemet” Catalyzator. Og akkuratt dette spesifikke temaet syns jeg VG-netts bloggredaksjon bør ta opp med VG-redaskjonom om hvorvidt dette temaet med mangelfull tilpasning av kosthold på hjemmeombringingstjenesten bør skjenkes en artikkel eller to i papiravisen!!
*hint-hint-vgbloggredaksjone n!!*
Skrevet 25. oktober 2007, klokken 13.06

#8 Kommentar fra Catalyzator
Ja…. Jeg har blandt annet også fått diagnosen ME. Min sykehistorie er dog ikke uten andre funn, både på blodanalyser og rtg/ct , medfødt skelettlidelse, isjhias, fibromyalgi, Hypotensjon, kronisk ustabil fordøyelsesproblemer osv osv osv men jeg får ingen behandling/symptomlindring fra helsevesenet og siste skudd på “stammen” var da diagnosen CFS og ME hvor leger så kan bruke det mot med ved å lene seg på at det ikke kan behandles… og: vi vet så lite om dette ennå….. osv osv…..
Joda…. Life is wonderfuuuul….
Men psyken ivaretar jeg via kontakt med omverdenen her på dataen…. livet hadde nok blitt en mental kræsj om jeg ikke hadde denne verden å leve i. 🙂
Skrevet 25. oktober 2007, klokken 13.29

Svar fra Anonym
Au da.. du har ditt skjønner jeg. Psyken har ingenting med CFS og ME å gjøre. Det er avfeid av seriøse forskere innen tematikken for lenge siden. Men varselbjeller bør ringe om dyptpløyende kostholdsproblematikk når man har kronisk ustabile fordøyelsesproblemer og autoimmune sykdommer som fibromyalgi/ME/CFS..
Og det minste (og strengt tatt billigste) behandlingsapparatet kunne ha sørget for var at du fikk et tilbud om tilpasset og riktig kosthold.
VG-nett, hvor er dere?
Skrevet 25. oktober 2007, klokken 13.37

#9 Kommentar fra Catalyzator
Jeg kan jo ikke annet enn å si meg fullstendig enig med deg 🙂
Men psyken blir alikevel kraftig redusert efter mange år uten annet enn tittelen: 100% Ufør, Trygdet og utkastet av samfunnet. …. (‘o’) en blir litt depp da….. Motet svikter og det påvirker igjen kroppen fysiskt negativt…. Å når en ringer de forskjellige innstansene så er svaret enten: Nei det kan du ikke få/søke på…. eller: Nei det har vi aldri hørt om (‘o’) Videre føler en seg liksom alt for kravstor når en ønsker litt bistand…. (jeg fikk vedtak, prøvevedtak på tre måneder, på Personlig assistent samt hjemmehjelp for ca ett år siden….. Men ingen søker stillingen og da blir det jo ingen hjelp selv om helsetjenesten anser meg som hjelpetrengende….. ingen tar ansvar i mellomtiden…..
*henger seg på i hylekoret: VG-NETT… halooooooo*???? 🙂
Skrevet 25. oktober 2007, klokken 14.04

#10 Kommentar fra Catalyzator
Nå må jeg krype til korset…. (‘o’) altså… innfinne meg hos “nabo’n” til middagen, forøvrig dagens første måltid…..
Jeg tar meg den frihet senere i kveld å referere “samtalen” vår og link til innlegget ditt her i Vlågg’n min om det er iorden for deg ? 🙂
Jeg bruker å gjøre det iblandt når innlegg og kommentarer forteller mye om min egen situasjon og livet omkring dette som gir info som også kan komme andre til nytte også 🙂
Skrevet 25. oktober 2007, klokken 14.25

Svar fra Anonym
M.E.-syke, fibromyalgi-pasienter i alle aldre og strengt tatt svært mange uføre i Norge i dag har en litt spesiell plass i hjertet her nettopp fordi omtrent alle forteller det samme som deg.. å bli kasteball i et system der ingen helt forstår, eller tar fullt ansvar for at de skal ha det bra.. Heldigvis.. Brustad ser ut til å ha fattet alvoret nå for ME/CFS-gruppen. Men store deler av helsevesenet og NAV.. vel de henger fortsatt langt etter. Laaaangt etter. Ernæringsfysiologer også.
Hallo? VG? 🙂 Behovstilpasset kosthold til de som får hjemmeutlevering pga sykdom blir ikke fulgt opp!! Her er det MYE å hente for samfunnet.
..Og selvfølgelig kan du linke opp samtalen Catalyzator. Ha en god “middag”!
Skrevet 25. oktober 2007, klokken 14.59

Blog Image

Og dett var denn dagen…..