Julemenyen i Catalyzators barndomshjem……
Eller: Når Kalkun blir omvandlet til Varmkun 🙂

Å kalle det “julemeny” blir litt feil, vi brukte å ha dette også på nyttårsaften så vi kan vel egentlig kalle det Jule og Nyttårsmenyen fra det Catalyzatoriske barndomshjem 🙂

For å begynne med det viktigste……

Julegrøten!
Vanlig tradisjonell risengrynsgrøt med kanel, sukker og smørøye pluss en mandel 🙂
Og selvfølgelig setter vi ut en diger grautbolle med tresleiv til nissen 🙂
Dette er på sett å vis formiddagsmaten/lunsjen og derfor ikke direkte en del av julemiddagen.


Julemiddagen har allerede flyttet seg inn i stekeovnen på denne tiden av dagen og er i full forberedelse som jo tar en del timer med en slik diger klomp 🙂 Jeg bruker forøvrig å la den få nesten en hel time pr kg i ovnen for å bli skikkelig saftig og mør, kalkun er nemlig slik “laget” at den blir saftigere jo mer du “koker” den 🙂

Min kalkun “koker” i ei langpanne med halvhøye kanter (på ca 175grader) fylt med en blanding av soft soya margarin, appelsinjuice og eplemost. Ingen konsentratvarianter tillates, her brukes ekte vare og aller helst selvpresset dagsferskt 🙂 Kalkunen er forøvrig stappet full av ferske eplebåter, litt appelsinbåter og mengder med svisker av den gode gammeldagse stenfrie sorten pluss en kvart-halv kilo margarin. Det er også lurt å binde noen appelsinskall (som du har tilovers etter saftpressingen) oppå kalkunen og legg noen under kalkunen i langpannen også, ved så lang steke/koketid så trenger den litt ekstra beskyttelse og dette smakssetter ytterlaget på kalkunen også, dessuten beskytter det mot sviing dersom du glemmer å fylle på ofte nok med eple/appelsinjuice i langpannen under steketiden 🙂 Krydder bruker du etter behov, men min favoritt er et vanlig altmulig grillkrydder, ikke spesiellt for fugl, som jeg drysser godt overallt jeg kommer til og således smaksetter jo dette også langpannebadet og sausen.

På slutten av steketiden, ca de siste to timene, kan også både innmat og hals samt ytterligere noen never med svisker og epplebåter delta i stekingen og flyte omkring i langpannen rundt kalkunen. Disse blir nok mere kokt enn stekt da de formerlig drukner i Eple/appelsinjuicen.

SERVERING:
Smak og behag…..
Jeg bruker å steke kalkunen til den mer eller mindre “ramler av skroget” sitt og således er den så og si serveringsklar rett fra ovnen med noen små enkle håndgrep 🙂 Selve bryststykkene er jo perfekte til å skjere opp i delikate skiver, mens lårene og vingene innbyr til gammeldags “spis med fingra” gnaging og det må jo være tillatt ved en julefeiring som er bortimot like steinaldergammel som landet vi bor i 🙂

“Innmaten” taes ut og annrettes på et eget fat/skål og serveres uten noe mer dikkedarer som tillegg til kalkunen, nydelig med sviskeinnbakte epplebåter fra buken av en nystekt kalkun 🙂

Sausen/skyen annrettes også i en egen sauseskål og serveres slik den allerede er inkludert de oppkuttede innmatsbitene, hjerte og halsen (halsen bør spises hel og er en gourmetiansk nytelse uten sidestykke) som har ligget og kost seg i skyen den siste steketiden.

Du kan også med stort hell lage en jevnet saus på tradisjonell “hvitsaus” basis med litt av langpanneskyen og kryddre den litt ekstra med tabasko og/eller HP-sauce etter behag.

Og selvfølgelig…. POTETER!
Gode kokte poteter og gulrøtter er et helt klart selvfølgelig tilbehør i denne sammenhengen 🙂

Å skulle det være noen som ikke ble mette så kan vi jo servere en dessert av pisket krem med molter i enkelt dandert i krumkakeformer litt senere……
RIKTIG GOD JUL 🙂

Dagen derpå ……….. Spist for mye ?

Da går vi tur :))))

11. Desember…… Sånn vanlig vlågginnleggslædder lissom…..

Denne dagen har blitt svært fornuftig brukt….. “Takk skjebnen” smiley
En orkanistisk rund-dans med støvsugern fikk løsna og utfrakta det øvste laget av de siste 6 ukenes oppsamla husstøv….. AhhhhAA smiley AAhhhTJO ..….. hybelkaninene var så digre at jeg måtte fange dem med harpun før jeg slakta dem å stappa dem i bosskørja…… sånn videre har jeg endelig rent sengetøy igjen (skal byttes imårra så fort det er tørrt) etter å ha kjørt tre omganger i maskin idag, det trengtes med andre ord……. å imårra er det planlagt shopping :))))) ……mat og vann å sånn ijaffal….. (‘o’) jeg er ikke noe glad i sånn shopping så det blir aldeles ikkeno unødvendig på den fronten. SåDetSå :))))